Kuopion palloseura

Aetoo savolaesta
jalakapalloo vuuesta 1923

KuPS Oy toimii pohjoissavolaisen huippujalkapalloilun lippulaivana

Savon Sanomat Areena


Kuopion Palloseuran jalkapallotoiminta yhtiöitettiin 1990-luvun lopussa. Ajatus osakeyhtiön perustamisesta oli herännyt kesällä 1998 ja ajatus konkretisoitui 12. joulukuuta 1998, jolloin KuPS Oy näki päivänvalon. Uusi yhtiö ryhtyi hoitamaan seuran edustusjoukkueen jalkapallotoimintaa ja tavoitteeksi asetettiin nousu takaisin liigatasolle ja jalkapallon nostaminen jälleen kaupungin ykköslajiksi.

KuPS Oy on tehnyt toimintavuosiensa aikana perusteellista ja määrätietoista työtä kuopiolaisen huippujalkapalloilun kehittämiseksi kohti valtakunnan huipputasoa. Tavoitteena on tarjota kaikille pohjoissavolaisille jalkapalloilun ystäville laadukasta jalkapalloviihdettä liiketaloudellisesti kannattavin periaattein. Kauden 2019 tuloslaskelma julkaistaan kesäkuussa 2020.

Takaisin huipputasolle

Kuopion Palloseura on onnistunut vakiinnuttamaan oman paikkansa valtakunnan huipulla. Veikkausliigan hopeamitali 2010, europelit 2011 ja 2012, kolme peräkkäistä Suomen Cupin loppuottelupaikkaa (2011, 2012, 2013) sekä Veikkausliigan hopeamitali 2017, pronssimitali 2018, Suomen mestaruus 2019 ja pronssi 2020 ovat osoituksia kuopiolaisen huippujalkapalloilun nykypäivän vahvasta elinvoimasta.

Pankkiiri Ari Lahti oli avainasemassa uutta osakeyhtiötä perustettaessa. KuPS Oy vuokrasi KuPS ry:ltä seuran sarjapaikan Palloliiton sarjoissa 85 vuodeksi ostaen pelaajaoikeudet sekä seuran markkinointi-, nimenkäyttö- ja brändioikeudet. Osakeyhtiön tekemä pitkäjänteinen työ on nostanut perinteikkään seuran takaisin valtakunnan huipputasolle ja syksyllä 2010 yllettiin jälleen mitalikantaan 31 vuoden mittaisen tauon jälkeen. Mitaleita on sittemmin juhlittu myös vuosina 2017 (hopea) ja 2018 (pronssi) ja syksyllä 2019 saavutettiin seurahistorian kuudes Suomen mestaruus. Seura saavutti 2020 jälleen pronssia ja neljä peräkkäistä mitalikautta on menestyksekkään seurahistorian paras saavutus sitten mitalivuosien 1974-77.

Yhteistyössä KuPS Ry:n kanssa

Lahden rooli korostui entisestään joulukuussa 2006, jolloin hän otti vastaan osakeyhtiön puheenjohtajuuden. Seuran toimintaa on kehitetty entistäkin päämäärätietoisemmin Lahden johdolla sarjakaudesta 2007 lähtien ja keskuskentän stadionalueen kehittämisestä on tehty selkeät suunnitelmat läheisessä yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa. Veikkausliigajalkapallo tunnustetaan alueen vetovoimaisuutta lisääväksi tekijäksi ja imagon kirkastajaksi.

Lahti luopui osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajuudesta sarjakauden 2017 jälkeen ja yhtiölle valittiin uusi hallitus 14.4.2018. Antti Haapakorva nimitettiin uudeksi puheenjohtajaksi ja hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin Teemu Kontkanen, Mikko Jalkanen ja Karolina Huuhtanen. Jarmo Heiskanen jatkaa edelleen seuran toimitusjohtajana. KuPS Oy:n päämääränä on vahvistaa seuran asemaa itäsuomalaisen huippujalkapallon lippulaivana. KuPS Oy tekee läheistä yhteistyötä seuran junioritoiminnasta vastaavan KuPS ry:n kanssa ja osapuolien yhteisenä tavoitteena on jalkapalloilun aseman vankistaminen ruohonjuuritasolta aina huipputasolle saakka seuran menestyksekkäitä perinteitä ja keltamustia värejä kunnioittaen.

Myös nais- ja tyttöjalkapallon johtavaksi seuraksi

Kuopiolaisessa jalkapalloilussa alkoi uusi aikakausi 2019, jolloin naisten liigajalkapallo siirtyi Kuopion Palloseura Oy:n alaisuuteen. Ensin Kuopion Mimmi-Futis ja sen jälkeen Pallokissat ovat toimineet Kuopiossa naisten huippujalkapalloilun menestyksekkäinä edelläkävijöinä ja talvella 2018-19 KuPS Oy ryhtyi jatkamaan Pallokissojen toteuttamaa liigatoimintaa. Uusi KuPS-joukkue pelasi ensimmäisen naisten liigakautensa 2019 sijoittuen viidenneksi ja toisella liigakaudellaan 2020 joukkue ylsi pronssille. Tyttöjen junioritoiminta siirtyi syksyllä 2020 Pallokissoista KuPS ry:n alaisuuteen. KuPS haluaa toimia isona esimerkkinä ja johtavana suunnannäyttäjänä jalkapalloilua koskevassa tasa-arvoistumiskehityksessä. KuPS palkittiin onnistumisen osoituksena joulukuussa 2020 Kaijan Kannulla, joka on arvokas tunnustuspalkinto tyttö- ja naisjalkapalloilun edistämiseksi tehdystä menestyksekkäästä työstä sekä tyttöjen tasavertaisesta huomioimisesta arkipäivän seuratoiminnassa. Palkinto on ollut jaossa vuodesta 2007 lähtien ja jaettiin nyt jo 15:nnen kerran.

Kuopion Palloseura haluaa nousta valtakunnan johtavien seurojen joukkoon myös nais- ja tyttöjalkapalloilussa. Kansallisen Liigan joukkue aloittaa keväällä 2021 kolmannen sarjakautensa liigatasolla ja Veikkausliigajoukkue aloittaa jo 65:nnen kautensa valtakunnan pääsarjatasolla. Yhteinen matkamme jatkuu entistäkin vahvempana, Banzai !