Kuopion palloseura

Aetoo savolaesta
jalakapalloo vuuesta 1923

Kuopion kaupunki ja KuPS kannustavat kunnioittavaan kaveruuteen

07.08.2018

Kaupunki ja Kuopion Palloseura toteuttavat yhteiskuntavastuuta yhdessä

Jalkapallo on joukkuepeliä ja niin on kaikki muukin ihmiselämä. Ystävät ovat meille kaikille tärkeitä, kukaan ei onnistu täällä yksin. Kuopion kaupunki ja Kuopion Palloseura kannustavat kaikkia kunnioittavaan kaveruuteen jokapäiväisen arkielämän askareissa niin työssä kuin vapaa-aikanakin.

Kaveruus on Kuopion kaupungille tärkeä asia. Kiusatuksi tuleminen on yksi suurimmista lasten ja nuorten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä, joka voi vaikuttaa itsetuntoon pysyvästi ja aiheuttaa aikuisiällä vakaviakin mielenterveysongelmia. Siksi Kuopiossa on otettu yhteiseksi tavoitteeksi se, että kunnioitetaan kaveria. Kaikilla on oikeus turvalliseen ja viihtyisään kouluun, harrastusporukkaan ja ystävyyteen.

Lasten ja nuorten hyvinvointi on aikuisten ja lasten yhteinen asia. Joukkueissa ollaan keskeisessä asemassa näyttämässä esimerkkiä tiimipelaamisesta ja kaverin kannustamisesta. Jokainen voi kysyä itseltään: mitä minä voisin tehdä, että ketään ei kiusattaisi? Esimerkillä ja esikuvilla on voimakas vaikutus lapsiin ja nuoriin, ja liian myöhäistä ei ole koskaan, sillä kaveritaitoja voi aina harjoitella ja oppia lisää !

Vinkkejä kiusaamisesta puhumiseen ja lasten kanssa aiheen käsittelyyn:
  • Toimi kuten haluaisit itsellesi tehtävän. Pyri ottamaan huomioon, miltä toisesta tuntuu.
  • Kaikkien kanssa ei tarvitse olla paras ystävä, mutta kaikkien kanssa täytyy tulla toimeen.
  • Elä päiväsi niin, että voit mennä sydän puhtaana nukkumaan.
  • Meillä on paljon yhteistä ja olemme samanlaisia, mutta silti olet ainutlaatuinen ja erilainen kuin muut (paradoksi).
  • Olet arvokas – lähde pois tilanteesta, jossa sinua alistetaan tai ei arvosteta!
  • Jos olet hiljaa kiusaamistilanteessa, hyväksyt kiusaamisen. Kanna vastuu teoistasi ja tunnista omien tekojesi merkitys.
  • Läppä on sellaista, mitä molemmat voivat heittää toisilleen pahoittamatta mieltään. Läppä, jota vain toinen heittää, voi tuntua kiusaamiselta. Ymmärrä, missä menee läpänheiton ja kiusaamisen raja!
  • Ryhmässä on johtajia, myötäilijöitä ja sivustaseuraajia. Tunnista, mikä itse olet, mitä hyötyä ja haittaa siitä on sinulle sekä muille. Pyri muuttamaan roolia tarvittaessa.
  • Hyväksy lempeästi sekä omat että muiden mokat.
Junioritoiminnassa hyödynnettäväksi: Kiitos kaveruudelle - Vuorovaikutus- ja tunnetaitojen ohjaajan käsikirja

https://www.kuopio.fi/documents/7369547/7488410/Kiitos+kaveruudelle+-k%C3%A4sikirja/24a71851-db63-4a38-bd76-45a864a8272d


Kiitos kaveruudelle!
Kuopiossa ei kiusata!
Kiitos, kun puutut kiusaamiseen!