Kuopion palloseura

Aetoo savolaesta
jalakapalloo vuuesta 1923

Reikiä nolla

11.04.2017

KuPS:n edustusjoukkue kävi perinteisessä kautta edeltävässä hammastarkastuksessa Erikoishammaslääkäriklinikka Hohteessa. Hohde on tarkastanut KuPS:n pelaajien suun terveyden vuosittain ja erikoishammaslääkäri Ossi Miettisen mukaan tarkastukset menivät tänäkin vuonna hienosti.

"Ikäviä yllätyksiä ei tullut, kaverit huolehtivat selvästi kokonaisvaltaisesti terveydestään, myös suun terveydestä", Miettinen kertaa tarkastusten tuloksia.
 
Tarkastusten tavoitteena on ehkäistä ennalta mahdolliset hammaskaluston yllätyksistä johtuvat poissaolot harjoituksista ja peleistä. Säännölliset suun tarkastukset ja röntgenkuvaukset ovat tärkeitä, jotta ongelmat voidaan välttää ennakoimalla, eikä korjaamalla vasta kivuliaassa akuutissa vaiheessa.
 
Ossi Miettinen - Erikoishammaslääkäri, protetiikka ja purentafysiologia

"Suun tulehdukset ja infektiot ovat yleensä salakavalia, hammas- ja ienkudosten infektiot voivat akutisoitua nopeasti ilman ennakoivia merkkejä. Näin voi hyvin yleisesti käydä esimerkiksi osittain puhjenneiden viisaudenhampaiden kanssa", Miettinen kertoo.

Urheilijat pitävät huolta hammaskalustostaan

Miettisen mukaan urheilijat ovat tänä päivänä valveutuneita suun terveyden merkityksestä kokonaisterveyteen ja suoritukseen, joskin näkee ongelmana urheilijoiden happamien urheilujuomien käytön, joka näkyy hampaan kiilteen liukenemisena eli eroosiona. Vaikka urheiljoiden oma hammashuolto toimii, niin yleisellä tasolla parannettavaa kuitenkin löytyy.
 
"Suomessa olemme hampaiden harjaamisen ja hoitamisen osalta Euroopan häntäpäässä. Hampaiden harjaamisaktiviteetti erityisesti nuorten miesten osalta on hälyttävän alhainen. Vain alle puolet harjaavat hampaansa tarvittavan 2 kertaa vuorokaudessa", Miettinen toteaa nykypäivän hammaskaluston huolehtimisesta.
 
Hammaslääketiede on Miettisen mukaan kehittynyt valtavasti viimeisen 5-10 vuoden aikana. Suurimmat edistysaskeleet ovat tapahtuneet 3D-maailman jalkautuessa hammaslääketieteeseen.

"Erityisesti itselleni tämä on tuonut uusia valtavan hienoja työkaluja, kuten tietokoneavusteisesti suunnitellut keraamiset täytteet. Hohteessa voimme esimerkiksi ns. Cerec-laitteiston avulla valmistaa asiakkaalle yhden käynnin aikana kestävän ja esteetttisesti keraamisen täytteen, ilman väliaikaisia rakenteita tai ylimääräisiä käyntejä ja täysin kivuttomasti", Miettinen kertoo uusista hammashoidon menetelmistä.