Kuopion palloseura

Aetoo savolaesta
jalakapalloo vuuesta 1923

Sakari Kuosmasella on keltamusta sydän

08.06.2016

Sakari ”Saku” Kuosmanen on tuttu näky KuPS:n kotiotteluissa. Nykyään Kala-Lappi Oy:n luovana johtajana työskentelevä Saku on koko ikänsä seurannut ja kannattanut KuPSia. Futiksen ytimestä Kuosmaselta kysyttäessä, vastaus on lyhyt, ”Syötöt omille ja verkot tötterölle”.

Kovapäinen juniori

Nuorena kloppina Kuosmanen muistelee olleensa varsin kovapäinen futaajan alku. ”Nuorempana en ollut varmastikaan kovan luonteeni takia mikään helpoin pelaaja käsitellä. Taisi muutaman kerran käydä niinkin, että en suostunut tulemaan vaihtoon, vaikka valmentaja minua penkille vihaisena viittilöikin”, Kuosmanen muistelee.

Aktiiviuransa aikana kovaotteinen Kuosmanen hyödynsi kovan luonteensa lisäksi myös surutta isoa kokoaan, eikä topparin tontilla pelatessaan turhemmin väistellyt tilanteissa. Kovaotteinen pelimies muistuttaa kuitenkin omanneensa kovuuden lisäksi myös muita vahvuukisa. "Pallokissoissa ja SiPSissä pelaava tyttäreni Milka on perinyt allekirjoittaneen pelisilmät, mutta onnekseen muun ulkonäön äidiltään", toteaa hyvän pelinlukutaidon ja potkutekniikan hallinnut Kuosmanen.

Julkulan Oravat

KuPSissa Kuosmasen futisura alkoi Julkulan Oravissa, kun 8 -vuotiaalle futaajan alulle ostettiin futiskengät ja pallo. Pallo puhkesi hyvinkin nopeasti nuoren Sakarin potkaistua sen orapihlaja-aitaan. Edessä oli luonnollisesti uuden pallon osto. ”Opinpa heti sen, ettei jalkapalloa kannata ainakaan orapihlajaan potkaista”, Saku muistelee.

Julkulasta tarinoita muistuu mieleen enemmänkin aina Parkkalin veljeksistä Julkulan sairaalan pihapeleihin. ”Joskus pelailimme sairaalan potilaiden ja henkilökunnan kanssa ja vastustajalla sattui pelaamaan kaksimetrinen, hieman kömpelö potilas Pertti. Pertti kun sai pallon, niin hän lähes poikkeuksetta potkaisi pallosta ohi ja kaatui. No mehän ilkikuriset kakarat tietenkin aina ohjasimme pallon hänelle ja riistimme sen sitten Pertin kaaduttua. Näin sitä tuli jo nuorempana opittua taktiikan alkeita”, Kuosmanen filosofoi.

Maalinteon lahja

Kuosmanen muistelee olleensa myös aina hyvä tekemään maaleja. "Todennäköisesti teen edelleenkin aina maalin, kun saan paikan", vieläkin futista mm. legendaarisessa Sorbanossa pelaava Saku toteaa. Kuosmasella onkin iso määrä tehoja aktiiviuran jälkeen pelatuista näytösotteluista, Julkulan Dynamon puulaakimestaruuksista sekä kuopiolaisen FC Kempeksen riveissä mukana voitetuista kolmista Rock Futiksen SM-kisoista.

”Muistissa on edelleen, kun Helsingissä Käpylän Rock Futis -turnauksessa Arto Nyberg oli silloisen Radio Mafian maalivahtina ja allekirjoittanut oli tietenkin marinoituneena maalitykkinä etukäteen merkattu mies. Nybergin johdolla Mafian joukkue julisti jo ennen ottelua kovaan ääneen, etten tulisi pelissä tekemään maalin maaliakaan. Kentällä kävi kova tuuli ja joukkueemme sai teikkauksessa aloituspotkun. Tinttasin sen kovassa myötätuulessa suoraan puolesta kentästä maaliin ja siitä lähtien Nybergin futislempinimi on ollut Halvaus”, kolme maalia ottelussa tehnyt Kuosmanen muistelee.

Jeff Hurst ja kumppanit

Kansainvälisiltä kentiltä Saku muistaa seuranneensa tapahtumia jo vuoden -66 kisoista asti, kun Englanti voitti Jeff Hurstin kyseenalaisella ja venäläistuomarin hyväksymällä maalilla Saksan. Hurstin lisäksi nuoren Kuosmasen sankareita olivat Beckenbauer, maalitykki Muller sekä tietenkin KuPS:n edustusjoukkueen pelaajat.

”Kuopion poikalyseosta muistan erityisesti liikunnanopettaja Matti Terästön ja luokanvalvojani Matti Väänäsen. Kummatkin pelasivat KuPSissa ja heiltä saama kannustus oli tietenkin iso juttu meidän koulun futaajille, joille kummatkin Matit olivat sen ajan futisidoleita”, Saku muistelee aikansa KuPS -pelaajia.

Comeback

Aktiiviura nuorella Kuosmasella ei jatkunut sen pidemmälle. Musiikki tuli niin vahvasti mukaan, että panostus jalkapalloon alkoi jäämään taka-alalle. Aktiiviuran päättymisen jälkeen kovaluista pelaajaa pyydettiin kuitenkin vielä kerran pelikentille mukaan. ”Mörkö Make Räsänen pyysi allekirjoittanutta myöhemmin vielä nuoruuden aktiiviurani jälkeen pelaamaan yhteen KuPS:n otteluun. Olin tuolloin kuitenkin jo iäkäs ja tosipelit olivat jo enemmän tai vähemmän taakse jäänyttä elämää. Tämä olikin Mörköltä enemmän hyvän tahdon ele allekirjoittaneelle, kuin meikäläiseltä vahvistus joukkueelle”, Saku muistelee kiitollisena Mörkön elettä.

Valmennusura

Kuosmanen on touhunnut futishommissa myös valmennuspuolella. ”Jossain vaiheessa sotkin itseni mukaan myös valmennukseen ja kävin pitämässä ”showvalmentajan” roolissa KuPS:n B-junnuille maalintekotreenejä. B-junnut olivat sinä vuonna mitaleilla, joten oli hienoa olla siinäkin tarinassa mukana”.

KuPS 2016

Kuosmasen ääni kuuluu tätä nykyä myös Savon alueen Iskelmässä, Cityssä ja Radion Kuopiossa soivissa KuPS:n ottelumainoksissa. KuPS:n kannatuslaulun Banzainkin uuteen uskoon päivittäneen Turmion Kätilöiden studiossa syntyy Kuosmasen johdolla ottelumainokset, joissa survotaan surutta vastustajia maanrakoon jo ennen alkuvihellyksiä.

”Onhan se hienoa, että ollaan saatu paikallinen iso persoona KuPS:n taustajoukkoihin mukaan. Saku toimii alan ammattilaisena meidän äänenä paikallisilla radioaalloilla, joten siltä osin palvelu on laatukamaa”, KuPS:n markkinointipäällikkö Taipale toteaa tyytyväisenä.

Tyytyväinen on myös oman futisperintönsä maailmaan jättänyt Kuosmanen. ”Pitää tästä lähteä pikkuhiljaa viemään nuorempaa tytärtä Milkaa treeneihin. Isänsä pelisilmät, äitinsä ulkonäkö”.


Kuuntele tästä KuPS:n radiomainokset Väinölänniemen otteluista: